Fotocredit:

Grønt gjennomslag – Nannestad får arealregnskap!

I kommunestyremøtet 2.5.23 fikk Nannestad MDG flere supre gjennomslag! Et av dem var at det skal lages et arealregnskap for Nannestad!

12. mai, 2023

Det er noe vi har jobba for i flere år, og endelig ble flertallet i kommunestyret med. Ekstra gøy er det å se at man kan få gjennomslag selv om man er enslig representant. Takk til vår egen Kristin Antun, takk til Nannestad SV som fremmet forslaget sammen med oss, og takk til de partiene som stemte for forslaget!
Det er kjempeviktig for å bevare matjord, myr, raviner og andre viktige naturtyper, det er viktig for å sikre innbyggerne tilgang på natur og friluftsområder, det er viktig for å sikre ville dyrs leveområder, og ikke minst er det viktig for naturen – fordi arealendringer er den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge. På lista over truede arter i Norge (rødlista 2021) er hele 2752 arter trua, 1359 arter nær trua, 107 arter allerede utrydda, og 40 trolig utrydda. 48 % av de truede artene lever i skogen og i Norge er det flest truede arter i Akershus og Oslo. Det er klart vi skal ta vårt ansvar, og det forutsetter nye verktøy og nye måter å tenke på.
Arealregnskapene bør også kunne brukes til å holde oversikt over karbonrike arealer, og bli et godt verktøy også for å beregne klimagassutslipp ved eventuell utbygging av de forskjellige arealene.
Fylkestingsgruppa til Viken MDG har også fått flertall for arealregnskap i Viken, og fylkeskommunen jobber derfor med et pilotprosjekt for arealregnskap som skal bli en mal alle kommunene kan ta i bruk. Det syns vi er så stas, og vi tror dette blir et viktig verktøy for bedre arealbruk i kommunene.
Arealregnskap vil altså kunne bli et skikkelig viktig kunnskapsgrunnlag, og et verktøy for bedre bruk av arealene. Det er bra for både folk, dyr og natur – for alle, for alltid.
Det kommer flere poster om grønne gjennomslag, så følg med videre!